HHC vs THC – Vad är skillnaden

Har du börjat undersöka HHC och dess effekter så har du säkert märkt av en hel del jämförelser med THC. Det blir helt enkelt naturligt att man drar paralleller till något mer välkänt när det dyker upp nya saker på marknaden. Men hur relevant är det egentligen? Jämförelsen är bättre än vad man kan tro. De två cannabinoiderna beter sig faktiskt väldigt likt varandra och har i stor utsträckning samma effekter.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Vad skiljer HHC och THC?

Många forskare hävdar att HHC och THC beter sig näst intill identiskt i kroppen. Samma personer säger dessutom att cannabinoiderna har samma effekter när det kommer till humör, sömn, illamående, aptit och smärta. Där de skiljer sig åt är den kemiska sammansättning. Där delta-9 THC har en dubbelbindning har istället HHC vätebindningar, vilket gör den mer stabil och förlänger hållbarheten. Sen gör det också HHC lite mindre kraftfull än THC när det kommer till de psykoaktiva effekterna. Däremot så har HHC dock potential att skapa mer långvariga effekter.

HHC molekyl bredvid THC molekyl

Just varaktigheten kan vara där de två skiljer sig åt som mest. Effekterna som HHC skapar har rapporterats vara i upp mot 12 timmar medans THC bara håller i under några timmar. Detta kan göra HHC till ett bättre val för dig som vill ha mer långvarig lindring från en specifik symptom. Sen så är det viktigt att notera att varaktigheten kommer variera mellan personer, beroende på ämnesomsättning och toleransnivå.

När du konsumerar HHC så blir du hög på ett sätt som påminner väldigt mycket om ett THC rus men med en mer avslappnande känsla. Det här gör HHC till ett perfekt val för dem som är ute efter en mer euforisk känsla. Sen skiljer sig effekterna naturligtvis beroende på hur mycket du använder.

HHC vs THC – Vad är starkast?

Här är det inte någon större diskussion, konsensus är att HHC har ungefär 80% av styrkan hos THC som har den mer kraftfulla effekten. Däremot så är HHC faktiskt starkare än de syntetiska alternativen som tagits fram på THC, exempelvis så har det mer effekt än både delta-8 THC och delta-10 THC. Anledningen till att HHC är lite svagare än vanlig THC är att det går igenom den så kallade hydrogeneringsprocessen som krävs för att framställa det från hampaplantorna. Nu finns det dock mer potenta versioner av HHC, ett exempel är HHC-O. Här är det många som kanske skulle dragit upp THCP vapes som det starkaste alternativet. Detta är i och för sig sant, det är starkare än alla tidigare nämnda alternativ, men detta är en helt separat cannabinoid och inte en förädlad version av THC.

5 stycken Hero El Gringo THCH vapes i färglada förpackningar står uppställda på rad.

Effekterna hos HHC

Eftersom det är en cannabinoid som funnits i mycket lägre koncentration i plantorna och den är relativt ny på marknaden så är effekterna hos HHC inte lika väldokumenterade som de hos THC. Med det sagt så är det många personer som säger att de känner sig mer avslappnade och mindre oroliga när de använder HHC istället för THC. Likt THC, så används HHC ibland för att hjälpa till med smärtlindring, som ångestdämpande och för att dämpa inflammationer. Dessutom så är det många som använder det för att förbättra sin sömn.

Just sömnen kan komma att visa sig vara en av de största styrkorna hos HHC. I en studie utförd på möss upptäckte forskare att det förlängde sömntiden mellan 80 och 700%. I samma stuide märkte man också av många andra effekter som liknade dem hos THC.

Studierna är tyvärr få och det finns få vetenskapliga bevis för effekterna hos HHC och mycket av den information som finns tillgänglig är baserad på sammanställningar av personliga erfarenheter. Dock så är det väldigt troligt att det kommer visa sig att HHC erbjuder många av de terapeutiska egenskaperna som finns hos THC, eftersom de är så lika på molekylnivå. Det finns studier gjord som visat väldigt lovande bevis på att detta faktiskt var fallet, däremot framhåller forskarna att mer bevis behövs.

Här är de vanligaste effekterna som rapporteras hos HHC, de stämmer överens väldigt bra med de hos THC.

  • Avslappnande
  • Ångestdämpande
  • Smärtlindrande
  • Antiinflammatorisk
  • Motverkar sömnlöshet
  • Reducerar illamående
  • Ökar aptiten
  • Euforisk känsla

Vad gäller mina personliga erfarenheter från att ha testat HHC, innan det blev olagligt, så blir man utan tvekan hög och upplever en euforisk känsla vid lite högre intag. Det var heller ingen tvekan om att ångesten dämpades, man slappnar av och det är lätt att somna. Jag har inte använt det med smärtlindring som syfte men mina värkande knä kändes något bättre. Ta det här för vad det är, en persons upplevelse. HHC kommer inte ha samma effekt för alla och din upplevelse kan komma att bli annorlunda än min.

Hur verkar HHC och THC i din kropp?

HHC och THC fungerar på liknande sätt i kroppen som andra cannabinoider men med några mindre variationer. Cannabinoider interagerar med det endocannabinoida systemet, ett komplext biologiskt signalsystem som består av receptorer, endocannabinoider och enzymer. Systemet bidrar till att hålla balans i din kropp och påverkar bland annat ditt centrala nervsystem.

HHC och THC riktar sig i stor utsträckning mot CB1-receptorerna som finns i din hjärna och det centrala nervsystemet. När de interagerar med CB1-receptorerna så genererar det bland annat ett euforiskt rus, ger dig smärtlindring och har anti-inflammatoriska egenskaper. Där de skiljer sig åt är att THC har lättare att binda an till CB-receptorerna vilket ger ett mer potent rus.

Vad säger lagen?

THC i alla dess former är som bekant olagligt i Sverige och stora delar av Europa. Vanlig HHC är även det förbjudet efter 11 juli 2023 men det finns fortfarande versioner av det som förblir lagliga. Efter detta datumet bör du alltså inte beställa HHC och nu bör du inte heller köpa HHC-O eller THCP. Satsa istället på något av de nya alternativen som THCH som ännu är helt lagligt.

5 stycken Hero El Gringo THCH vapes i färglada förpackningar står uppställda på rad.

Disclaimer: CBD doktorn delar bara med sig av egna erfarenheter och sammanfattar information för att göra den mer tillgänglig. Du ansvarar själv för vad du väljer att köpa och eventuellt konsumera. Produkterna säljs av tredje part och vi tar inget ansvar för dem. Vi rekommenderar ingen att köpa olagliga produkter.