Vad är THCH? – Allt om effekten, kraften och produkterna

Det rör sig fort i cannabinoid-världen och när vi pratar om de psykoaktiva varianterna så accelererar det ännu fortare. Då staten har bestämt sig för att eufori bör vara olagligt jagar Folkhälsomyndigheten konstant våra favorit cannabinoider. Som tur är så är det som med alla andra myndigheter; det går inte så snabbt och marknaden ligger steget före. Det finns redan nya alternativ till THCP och ett av de nya stjärnskotten är THCH.

Det finns fortfarande väldigt mycket vi inte vet om THCH men en sak är säker: man blir ordentligt hög av den. Av alla 120+ cannabinoider som upptäckts i cannabisplantan så har THCH den näst starkaste psykoaktiva effekten. Det gör det lätt att förstå varför den snabbt blivit ett av de mest spännande nya alternativen.

En svart engångsvape ligger i mitten på ett bord omgiven av förpackningar med THCH vapes, spelkort, shotglas och en flaska whiskey.

Vad är THCH?

THCH, eller Tetrahydrocannabihexol, är en phytocannabinoid som isolerades från cannabisplantor för första gången 2020 av samma team som upptäckte THCP. Ironiskt nog så har molekylen i sig varit känd sedan 40-talet då den skapades på syntetisk väg av samma forskare som var först med att isolera CBD.

Är THCH naturligt?

Svaret är både ja och nej. Likt THCP så isolerades den så sent på grund av att den naturligt existerar i väldigt små mängder i cannabisplantor. Så den THCH som säljs kommersiellt är av den anledningen skapad på syntetisk väg. Tillverkningsprocessen är i stort sett densamma som för THCP.

THCH vs THC

Molekylärt är den nära besläktad med vanlig THC och THCH är kraftigt psykoaktiv. Skillnaden ligger till stor del i den så kallade alkylkedjan, “svansen” som sticker ut på höger sida av molekylen nedan. THC har en alkylkedja bestående av 5 kolatomer medan THCH har en kedja på 6 atomer. 

En thch molekyl bredvid en thc molekyl

Det här tros vara länkat till hur bra en cannabinoid binder an till receptorerna i kroppen och därmed hur stark psykoaktiv effekt den har. Något som verkar logiskt då THCP har en ännu längre kedja, på 7 kolatomer, och är den enda naturliga cannabinoid som är starkare än THCH.

THCHTHC
Koncentration i plantorUnder 1%Upp till 30%
Kemisk strukturAlkylkedja med 6 kolatomerAlkylkedja med 5 kolatomer
Laglig statusLagligFörbjuden
ForskningExtremt få projekt utfördaNoggrant dokumenterad
PsykoaktivJaJa

Potentiella effekter – Blir man hög av THCH?

Den stora frågan har vi egentligen redan svarat på. Ja, man blir ordentligt hög av THCH men finns det några andra effekter man kan dra nytta av? Forskningen här är extremt begränsad men det tyder på att dess effekt även här liknar THC. Bland annat kan man komma att känna av:

 • Ökad aptit
 • Avslappning
 • Reducerad smärta
 • Minskat illamående

Med det sagt så behövs betydligt mer forskning innan man kan hävda något av detta med säkerhet. Ska vi gå in på anekdotiska bevis så beskriver många användare en avslappnande effekt med minskad ångest och att det är lättare att somna. Sen bekräftar de även att man får ett riktigt njutbart rus.

Så känns det att vara hög på THCH

THCH är som sagt en av de allra mest potenta cannabinoiderna när det kommer till psykoaktivitet så räkna med ett rejält rus. Den beskrivs vara allt från 10 till 25 gånger så stark som vanlig THC. THCH är utan tvekan betydligt starkare än THC men man ska nog ta de här siffrorna med en nypa salt. Ofta handlar det om hur starkt den binder an till receptorerna snarare än hur hög man blir.

Jag upplever en djup känsla av eufori som sprider sig i kroppen i kombination med ett avslappnande lugn. Den avslappnande känslan hjälper även mentalt, ångesten släpper och det är ett utmärkt sätt att stressa ner. Många beskriver det som en “body high” och jag är benägen att hålla med. Ruset sitter i längre än det hos THC men inte lika länge som THCP vilket jag faktiskt tycker är ett plus.

Sen så kommer alla THCH produkter absolut inte att kännas likadant. När du börjar leta efter en bra vape så kommer du snart märka att de inte består av 100% THCH. Det här är på inget sätt något dåligt, båda andra cannabinoider och terpener påverkar hur en high känns. Det är på detta sättet tillverkarna kan kontrollera om en THCH vape lutar mer åt det soff-liggande indica hållet eller det mer upplyftande sativa hållet.

Hur länge varar en THCH high?

Det här kommer att variera väldigt mycket beroende på hur mycket du intar och hur du intar det. När man vejpar THCH brukar det generellt sitta i mellan 2 och 4 timmar. Om du istället väljer att äta det så kan det istället handla om 8 till 12 timmar. Sen varierar det här också från person till person baserat på vikt, ämnesomsättning och toleransnivå.

Sidoeffekterna hos THCH

Precis som med de positiva effekterna så ska det även här nämnas att för lite forskning har gjorts för att kartlägga sidoeffekterna. Vi vet alltså inte med 100% vilka de är men det som rapporteras är återigen i stort sett samma som hos THC eller HHC.

 • Torr mun
 • Torra ögon
 • Yrsel
 • Ångest
 • Paranoia
 • Trötthet
 • Hög puls
 • Huvudvärk

Personligen har jag inte haft några problem alls med THCH. Det viktiga är att skynda långsamt. Innan du har koll på din toleransnivå bör du ta det väldigt lugnt och vara sparsam med användandet. Ta några få puffar på din vape och invänta effekten innan du konsumerar mer.

Det är lagligt att använda THCH

Det är faktiskt i nuläget helt lagligt att köpa, sälja och konsumera THCH. Detta beror helt enkelt på att cannabinoiden än så länge är helt oreglerad. För ett förbud så krävs först en utredning av Folkhälsomyndigheten. Om de finner att substansen är “beroendeframkallande, hälsofarlig eller euforiserande” så rekommenderar de regeringen att narkotikaklassa den. 

Vad finns det för THCH produkter?

Precis som med HHC, THCP och alla andra cannabinoider som dykt upp i Sverige det senaste så går det att konsumera cannabinoiden i flera former. Än så länge så är det dock väldigt nytt på marknaden och som vanligt så är det THCH vapes som anländer först följt av härliga gummies

. Ganska snart så kommer vi nog dock få se samma breda utbud vi är vana vid.

El Gringo THCH Engångsvape

En svart engångsvape vilar på två förpackningar THCH vapes från El Gringo
 • Engångsvape
 • Ca. 400 – 500 puffar
 • 9% THCH

Hero El Gringo THCH Gummies

Förpackning med Gringo Gummies Hero med 13mg THCH, betecknad som 'Världens starkaste gummy', i blandade fruktsmaker mot en vit bakgrund med en variation av färgglada gummies utspridda bakom.
 • THCH gummies
 • 5 bitar
 • 13 mg THCH

Hero THCH Cart

Närbild på en Hero THCH vape cartridge med gyllene olja och svart munstycke mot en vit bakgrund
 • Engångsvape
 • Ca. 400 – 500 puffar
 • 9% THCH

De vanligaste alternativen är:

 • THCH engångsvapes – Kommer färdigladdade, bara att puffa på och kasta när den är tom.
 • THCH vape carts – Ett alternativ som är lite billigare i längden än engångsvapes. En behållare med munstycke som kräver ett separat batteri.
 • THCH gummies – Godis som bjuder på en ordentlig tripp.
 • THCH buds – Fina hampaknoppar som kommer i samma format som vanlig cannabis.

Vad ska man tänka på när man köper THCH produkter?

Som du förmodligen vet så är detta en lite skum marknad så det gäller att köpa THCH av seriösa aktörer. Se till att leverantören har ett bra rykte och läs recensionerna innan du handlar. Labbrapporter är också något som är mycket viktigt, du vill vara säker på att du inte sitter och andas in giftiga tungmetaller eller beställer olagliga produkter.

Tänk på detta när du använder THCH

 1. THCH är väldigt starkt. Har du provat THCJD vapes tidigare så vet du vad du kan förvänta dig men annars bör du trappa upp långsamt. Ta lite i taget och ge det tid att verka, en för hög dos leder lätt till en väldigt obehaglig paranoia.
 2. Olika produkter tar olika lång tid att kicka in. Vapes, buds och andra produkter där man inhalerar rök eller ånga kommer att kännas av på runt 15 minuter. Om du istället valt edibles som THCH godis så handlar det istället om 45 minuter.
 3. Var försiktig. THCH är som sagt väldigt nytt så konsumera det med måtta och lyssna på kroppen.
En svart engångsvape ligger i mitten på ett bord omgiven av förpackningar med THCH vapes, spelkort, shotglas och en flaska whiskey.

Disclaimer: CBD doktorn delar bara med sig av egna erfarenheter och sammanfattar information för att göra den mer tillgänglig. Du ansvarar själv för vad du väljer att köpa och eventuellt konsumera. Produkterna säljs av tredje part och vi tar inget ansvar för dem. Vi rekommenderar ingen att köpa olagliga produkter.