THCP vs THCV vs THC-O vs HHC-O vs HHCP

Efter regeringens förbud av HHC så har det dykt upp en mängd cannabinoider som alla marknadsförs som ersättare till HHC. En explosion av THC och HHC liknande kombinationer finns nu tillgängliga att köpa, så vad är de egentligen och vilken ska man välja? Frågorna blir snabbt ännu fler när man tar upp lagligheten hos cannabinoiderna då exempelvis alla isomer av THC är olagliga automatiskt, utan någon egen klassning. THCP, THCV, HHC-O, bokstavskombinationerna haglar och det är inte lätt att hänga med. Här går vi igenom 5 av de nya alternativen, vilken effekt de har, hur starka de är och vilka som fortfarande är lagliga.

Artikeln innehåller reklam i form av annonslänkar.

Uppdatering: Efter den 16 januari blir bland annat THCP och HHC-O förbjudet och efter detta datumet är det inte längre lagligt att köpa eller sälja dem. Våra recensioner gjordes innan förbudet och vi uppmanar alla att följa lagen. Som tur är så finns det redan, nya lagliga alternativ för dig som vill ha en rolig, psykoaktiv cannabinoid. Kolla in dem via länken nedan.

En svart engångsvape ligger i mitten på ett bord omgiven av förpackningar med THCH vapes, spelkort, shotglas och en flaska whiskey.

HHC-O, HHCP, THCV, THC-O och THCP

HHC-O

  • 1,5 x starkare än HHC
  • Olaglig i Sverige

HHC-O är en acetatversion av HHC och upplevs ofta vara det som ger den effekt som är mest lik den hos HHC. Generellt så beskrivs den ofta ha ett rus som är runt 50% starkare än HHC så vi pratar inte om någon halvdan ersättare. Det här är inte en naturligt förekommande cannabinoid utan den framställs i laboratorium genom att låta HHC genomgå en så kallad acetylerings-process. Av de 5 cannabinoiderna vi jämför här så är det här helt klart vår favorit.

HHC-O vs THCP

Efter HHC förbudet har detta snabbt blivit de två populäraste valen för de som vill ha en bra ersättare. Båda två är starkare än HHC och populära i vape-format då de är snälla mot halsen. Ställer man HHC-O vs THCP när det kommer till styrka så är THCP mer kraftfullt men ofta har produkterna istället en lägre halt vilket jämnar ut det lite grann. Ruset från THCP sitter också i betydligt längre men baksidan är att några användare rapporterat att de upplevt hjärntrötthet i upp till 24 timmar efter.

HHC-O existerar inte naturligt utan tillverkas bara i laboratorium. THCP finns naturligt i cannabis men i extremt små mängder, så för att möjliggöra kommersiella produkter är den THCP du hittar i dem syntetiskt skapad. Så vad ska man välja? Till att börja med är båda förbjudna efter 16 januari 2024 i Sverige så köp dem endast om du är bosatt någon annansans. Är du nybörjare så satsa på HHC-O och vill du ha något riktigt starkt, välj THCP.

HHC-O vs HHCP

Att ställa HHC-O vs HHCP kommer ge ungefär samma resultat som THCP vs HHC-O men det finns några skillnader. Båda två är nu olagliga så köp dem inte i Sverige. Däremot så finns en ny cannabinoid på marknaden som nästan är lite av en kombination av de två: HHCP-O, en riktigt stark cannabinoid som slår de båda med hästlängder.

HHCP är, precis som HHC-O, en helt syntetisk cannabinoid som tillverkas i laboratorium. HHC-O är svagare än HHCP men både kommer se till att du blir ordentligt hög då de effektivt binder an till kroppens receptorer.

HHCP

  • 10x starkare än HHC
  • Olaglig i Sverige

HHCP är en annan form av Hexahydrocannabinol och är känd för sin kraftfulla effekt. Den är betydligt starkare än HHC vapes och beskrivs som 10x mer kraftfull. Likt HHC-O så är den inte naturligt förekommande utan är helt framställd i laboratorium. Den ökade effekten beror på att den här manipulerade versionen binder betydligt bättre an till receptorerna i våra endocannabinoida system. Den är dock olaglig i Sverige då den förbjöds samtidigt som HHC. 

HHCP vs HHC

HHCP kan nästan bäst beskrivas som HHC på steroider då ruset är en kraftigare version än det som originalet bjuder på. Den huvudsakliga gemenskapen vi bör fokusera på i Sverige är helt enkelt att de blev förbjudna samtidigt och är olagliga.

HHCP vs THC

Samma sak med HHCP vs THC som hos HHCP vs HHC, HHCP är den starkare av de två och båda är olagliga. HHCP är 100% syntetiskt medan det finns gott om naturlig THC i cannabisplantor.

THCP

  • 10x starkare än HHC
  • Olaglig i Sverige

THCP eller Tetrahydrocannabiphorol är för närvarande den starkaste naturligt förekommande cannabinoiden vi känner till. Den binder till CB1-receptorer 33 gånger effektivare än vanlig THC, vilket gör den extremt potent. Styrkemässigt så landar det den i ungefär samma viktklass som HHCP, om inte ännu starkare. THCP vapes innehåller ofta en lägre halt än motsvarande HHC-O vape vilket gör. Här kommer du också få räkna med ett betydlig längre rus än de andra alternativen bjuder på. Likt THC-O och HHC-O har den nyligen blivit förbjuden av regeringen.

THCP vs HHCP

Den stora skillnaden här är att THCP existerar naturligt i cannabis medans HHCP är en helt syntetisk cannabinoid. Med det sagt så är dock nästan all THCP du hittar i kommersiella produkter även den tillverkad i labb.

Råmaterialet som används kommer i båda fall från cannabis eller hampa men HHCP framställs utav HHC medans syntetisk THCP i de flesta fall kommer från delta-8-THC. I övrigt har de många likheter, båda är väldigt potenta och kommer ge ett ordentligt rus. 

THCV

  • Betydligt svagare än HHC
  • Laglig i Sverige

När det kommer till psykoaktivitet är THCV, eller Tetrahydrocannabivarin, den svagaste av de cannabinoider vi diskuterar här. Det är en CB1-agonist, vilket innebär att dess förmåga att binda an till receptorer är relativt svag. Den har dock andra fördelaktiga egenskaper och kan bland annat användas för att dra ner på aptiten och hjälpa till med fokus samt energi. THCV vapes är svagare än HHC och vid lägre doser har THCV knappt några psykoaktiva egenskaper. Cannabinoiden är dock naturligt förekommande och går att hitta i vanliga cannabisplantor i små mängder.

THCV vs THCP

Namnen på de här två cannabinoiderna må vara ganska lika varandra men effektmässigt så är THCV vs THCP väldigt långt ifrån varandra. När det kommer till psykoaktiva effekter så är THCP det mest kraftfulla du hittar på den här listan medans THCV nästan inte har någon alls. Däremot så bjuder den på andra, mer praktiska, potentiella fördelar.

Medan THCP kan ge dig munchies agerar istället THCV som en hungerdämpare och kan hjälpa till med viktnedgång. THCV ger också energi och låter dig förbli produktiv medan THCP snarare gör att du vill flyta ut i soffan.

THC-O

  • 2x starkare än HHC
  • Olaglig i Sverige

THC-O är en cannabinoid som utvecklats i laboratorium specifikt för att ge ett ordentligt rus. Hur stark den är varierar beroende på vilken expert du frågar men generellt så sägs den vara 2-3x starkare än HHC. Den är efter 16 januari 2024 förbjuden. Jämfört med HHC-O så ger THC-O mer av en “body-high”, du känner alltså av det mer i kropp än i huvud. HHC-O kommer istället att ge dig en större effekt mentalt.

THC-O vs HHC-O

De här två har väldigt liknande ursprung, båda HHCO och THCO är tillverkade i laboratorium och finns inte naturligt i plantor. HHCO är acetat versionen av HHC medans THCO är acetatversionen av THC. Effektmässigt så ska THCO vara något starkare än HHCO och några användare hävdar också att de fått psykadeliska effekter av THCO. Båda är numera förbjudna på Folkhälsomyndighetens rekommendation. De skiljer sig också genom att THC-O aldrig slog igenom på svenska marknaden medans HHC-O under en period var väldigt populärt.

Vilken cannabinoid är starkast?

En grafik som visar på skillnaden i psykoaktiv styrka hos cannabinoiderna. Från svagast till starkast: THCV, HHC, THC, HHC-O, THC-O, HHCP, THCP

Den här grafen är uppbyggd baserat på hur starkt de olika cannabinoiderna binder an till CB1 receptor vilket i sin tur påverkar hur hög man blir. Det här antar dock att du använder exakt samma typ av produkt, kvalité och dos vilket sällan kommer vara fallet. Hur man upplever ruset av de olika cannabinoiderna varierar också från person till person. Potentiellt skulle en HHC-O high kunna vara betydligt ”skönare” för dig än en THCP high, personlig preferens helt enkelt. Med detta sagt så vill vi hävda att det kommer ge en väldigt bra uppskattning över vad du kan förvänta dig.

Så vad ska du välja?

Uppdatering: I och med att flera cannabinoider i den här jämförelsen förbjuds 16 januari 2024 så rekommenderar vi inte längre att du köper dessa. Den enda på listan som fortsätter vara laglig är THCV. Kolla istället med fördel på något av de nya lagliga alternativen som dykt upp som exempelvis den potenta THCB, THCH med sitt långa rus eller ”soff-smältaren” THC-JD. Ett annat val för dig som vill ha ett mildare rus med härligt lugnande effekter är H4CBD, perfekt för avslappning och insomning.

En svart engångsvape ligger i mitten på ett bord omgiven av förpackningar med THCH vapes, spelkort, shotglas och en flaska whiskey.

Disclaimer: CBD doktorn delar bara med sig av egna erfarenheter och sammanfattar information för att göra den mer tillgänglig. Du ansvarar själv för vad du väljer att köpa och eventuellt konsumera. Produkterna säljs av tredje part och vi tar inget ansvar för dem. Vi rekommenderar ingen att köpa olagliga produkter.